Tommy Emmanuel vertelt ergens dat hij jarenlang op zoek was naar de manier waarop Chet Atkins arpeggios met artificial harmonics speelde. Hij leerde het uiteindelijk van Chet zelf, die in een droom aan hem verscheen, en hem liet zien hoe hij het deed.

Jimi Hendrix droomde veel van zijn gitaargeluiden. Hij beschreef het geluid dan aan zijn technicus, met daarop de vraag “Kunnen we dat maken?”.

Paul mcCartney meest lucratieve droom was ongetwijfeld die waarin hij Yesterday hoorde.

En ook in andere vakgebieden zijn hier de nodige voorbeelden van te vinden.

We hebben allemaal wel eens de ervaring gehad, dat we een probleem niet konden oplossen, terwijl we het heel hard probeerden. Later, nadat we het even losgelaten hebben, schiet ons dan ineens het antwoord te binnen. In dit soort gevallen zie je bijna altijd dat patroon, van hard proberen, peinzen, nadenken, dan loslaten, waarna het antwoord er ineens is. Nadat je je hersenen duidelijk gemaakt hebt, dat je iets wilt uitzoeken, of uitwerken, gaan zijn er, voor jou, mee aan de slag. Ze gaan daarmee dan door als jij het opgegeven hebt, pauze genomen hebt, of slaapt. En soms lijkt het wel dat ze het beter doen zonder je bewuste inbreng.

Misschien denk je nu “Leuk en aardig, maar mijn handen moeten het kunnen spelen. Ben niet bezig te bedenken hoe de hoofdstad van Brazilië ook al weer heet…”, maar ook je handen worden door je hersenen bestuurd. Hoe beter je hersenen weten welke bewegingen je handen precies moeten maken, hoe makkelijker het je handen zal afgaan, en hoe minder fouten je maakt.*

Afgaande op slaaponderzoekers kunnen we onze hersens hierbij een handje helpen.

  • Het is uiteraard belangrijk dat je een serieuze poging hebt gedaan iets te begrijpen, of te oefenen. Op die manier laat je je hersenen weten dat je het belangrijk vindt. Simpelweg tegen je hersenen zeggen “Regel dat!” werkt niet…
  • Uit onderzoek blijkt dat het effect het sterkste is na de eerste keer dat je een specifieke oefening probeert.
  • Een goede nachtrust blijkt ook essentieel te zijn. Zorg dat je genoeg slaap krijgt.

Wammes Waggel zei het al:
“Slapen is veel leukerder! Dan verveel je je niet zo.”

* Daarom kan het ook erg handig zijn, als je een stuk van blad leert, om het stuk eerst zonder gitaar door te nemen. Probeer achter de goede vingerzettingen te komen, hoor het stuk in gedachten perfect gespeeld worden en maak daarbij de juiste bewegingen in gedachten, terwijl je het stuk doorleest. De kans is erg groot dat je het stuk daarna een stuk sneller instudeert. Het van blad bepalen wat de vingerzettingen zijn (zonder gitaar) is trouwens ook een uitstekende oefening voor het lezen van bladmuziek. (dan heb ik het over noten, niet tabulatuur)

28 – 12 – 2006