English | E-mail: harald@gitaarspel.nl | Gastenboek | Boekingen | toevoegen aan favorieten | Nieuwsbrief | © Harald Koll 2006-2009

 


Opnemen: Prikken

Heb je even niemand bij de hand die de techniek regelt bij een opname, dan kan dat de aandacht van de muziek af leiden. En daar gaat het eigenlijk toch om.

Ervan uitgaande dat je de opnames die je maakt vaker wilt beluisteren, of aan anderen wilt laten horen, kun je niet al te veel fouten laten staan. Dankzij de stevig geperfectioneerde opnames die we tegenwoordig gewend zijn, gaan zelfs kleine foutjes al vrij snel storen.

Werk je met een technicus dan is de kans groot dat je vervolgens alleen de foute passage corrigeert. eigenlijk is dat een vreemde werkwijze. Je neemt dan eerst het geheel op, en gaat er vervolgens kleine nieuwe stukjes overheen zetten. Een beetje alsof je plakkertjes op een lekke band zet.

Werk je alleen dan is prikken bovendien vrij bewerkelijk. Je moet dan (als dat al kan met je apparatuur) je recorder zo programmeren dat hij alleen het gedeelte dat je wilt vervangen opnieuw opneemt. Meestal moet je het dan ook nog een paar keer over doen voordat het echt loopt. Kortom, lastig!

Van de nood een deugd makend, kwam ik op het volgende idee:
ik speel mijn partij, en als ik merk dat ik in de fout ga, laat ik de recorder doorgaan, en hervat het stuk op een punt waarvan ik vermoed dat ik een goede las kan maken. Na afloop knip ik de foute stukken eruit. Met de huidige harddisk technologie is dat eenvoudig te doen. Je blijft op die manier ook veel beter in de flow van het nummer dat je speelt.

Fair enough! Dit werkt in mijn geval natuurlijk vrij goed omdat ik solo arrangementen speel. Speel je met een band en kent iedereen zijn partijen, zou het ook met een band mogelijk moeten zijn om dit te proberen. Wel alleen bij de eerste tracks die opgenomen worden. Bij overdubs zal dit uiteraard niet werken.

28 - 12 - 2006


Terug naar begin pagina
Artikelen

Echo2
Echo1
Nagels
Nashville Tuning
Noten vs. Tabs
Recording: The Pros And Cons Of Hitchhiking Recording
Adaptatie
De beste gitarist van de wereld
Oops
Oops2
Succes
Toonladders
Slapend Leren
Stemmen
What's the sound of one hand tapping?*
Guitar Masterclasses met Tommy Emmanuel