English | E-mail: harald@gitaarspel.nl | Gastenboek | Boekingen | toevoegen aan favorieten | Nieuwsbrief | © Harald Koll 2006-2009

 


De beste gitarist van de wereld

"Mijn vader zegt dat Jimi Hendrix de beste gitarist van de wereld is" zegt een leerling. Gezien de leeftijd van de vader is dat best verdedigbaar. Toch kan ik er niet zoveel mee.

Muziek is geen wedstrijd. Je speelt met elkaar, niet tegen elkaar. Bovendien is een gitaar nu eenmaal geen typemachine. Het aantal correcte aanslagen per minuut zegt lang niet alles. En bij het typen betekent snelheid nog lang niet dat je ook een goede schrijver bent. Hoe zit het bij gitaristen met stijl, toon, emotie, zelfbeheersing...

Als je bedenkt dat er nauwelijks twee bekende gitaristen zijn die echt hetzelfde klinken, wordt de kreet "beste gitarist van de wereld" al snel betekenisloos. Natuurlijk kan Al Di Meola partijen spelen waar JJ Cale zelfs niet van kan dromen, maar hij lijkt al die noten ook niet nodig te hebben om zijn zegje te doen. Jimi Hendrix is dan één van de meest vernieuwende gitaristen, Tommy Tedesco (wie?... een Amerikaanse studiogitarist) heeft weer meer muziek ingespeeld dan wie dan ook. En met dit soort vergelijkingen kun je nog wel even doorgaan.

Er zijn wel gitaristen waarvan ik vind dat je ze gehoord moet hebben als je serieus met gitaar bezig bent. Hier volgt dan ook mijn volstrekt subjectief gitaristen alfabet. Je eigen lijst ziet er ongetwijfeld anders uit. Misschien zit je nieuwste ontdekking hier wel tussen. Het zijn in ieder geval praktisch allemaal muzikanten waar ik iets van geleerd heb, door er naar te luisteren. Ook staan niet alle gitaristen die ik te gek vind er tussen. Een alfabet heeft nu eenmaal maar 26 letters. Soms gebruik ik de voornaam, soms de achternaam, en soms de laatste letter. (Probeer maar een bekende gitarist te verzinnen waarvan de naam met een X begint!)

A: Jan Akkerman
B: Adrian Belew
C: Carlos Santana
D: David Gilmour
E: Eric Clapton
F: Robert Fripp
G: Rory Gallagher
H: Alan Holdsworth
I: Ik
J: John Williams
K: Mike Kenneally
L: David Lindley
M: Brian May
N: Larry Carlton
O: Mike Oldfield
P: Pat Metheny
Q: Q
R: Ry Cooder
S: Stevie Ray Vaughan
T: Tommy Emmanuel
U: U2's gitarist: The Edge
V: Steve Vai
W: Wes Montgomery
X: Jimi Hendrix
Y: Andrew York
Z: Frank Zappa
 

En dan had ik Harry Sacksioni, Michael Hedges, Leo Brouwer en Andy Summers ook nog wel in de lijst gehad willen hebben als opvallende gitaristen, maar het alfabet was vol.

Klik op de naam van de gitarist voor een toelichting op de keuze. Klik je op de naam van de gitarist in de toelichting, dan wordt de site van die gitarist geopend in een nieuw venster. (Als ik die site tenminste heb kunnen vinden)

28 - 12 - 2006


Terug naar begin pagina
Artikelen

Echo2
Echo1
Nagels
Nashville Tuning
Noten vs. Tabs
Opnemen: Prikken
Recording: The Pros And Cons Of Hitchhiking Recording
Adaptatie
Oops
Oops2
Succes
Toonladders
Slapend Leren
Stemmen
What's the sound of one hand tapping?*
Guitar Masterclasses met Tommy Emmanuel